Tuusulan lukion blogi
CERN-opintomatka 5.11.-10.11.2024
Kahdeksan fysiikan opiskelijaa Kellokoskelta, Hyrylästä ja Jokelasta ilmoittautui mukaan opintomatkalle Sveitsiin keväällä 2024. Lähdimme kuusipäiväiselle seikkailulle tiistaina 5.11. yhdessä Keravan ja Vihdin lukioiden kanssa. Kohteenamme oli vuonna 1954 perustettu CERNin hiukkasfysiikan tutkimuslaitos noin kahdeksan kilometrin päässä Geneven keskustasta. CERN tunnetaan ennen kaikkea ällistyttävästä 27-kilometrisestä LHC-kiihdyttimestä, mutta myös muista maailmaa mullistaneista keksinnöistä niin fysiikan kuin tietotekniikankin alalla. Näihin kuuluu muun muassa World Wide Web -hypertekstijärjestelmä.
Kaikkiaan 19 opiskelijaa valittiin mukaan opintomenestyksen sekä mielenkiinnon perusteella. Ennen lähtöä tuusulalaiset, keravalaiset ja vihtiläiset valmistelivat ryhmissä esitelmiä aina Einsteinin elämästä alkuräjähdykseen ja maailmankaikkeuden syntyyn. Tätä ennen käytiin vielä Jyväskylässä seuraamassa CERN-seminaaria, jossa ryhmäläiset tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. Jokainen pääsi myös tutustumaan omaan tahtiin hiukkaskiihdyttimen toimintaan pienen kirjoitelman muodossa.
Matkan aikana kuultiin useita luentoja, vierailtiin CMS-koeasemalla, leikittiin suprajohteilla ja nestemäisellä typellä sekä kokeiltiin interaktiivisia näyttelyitä Science Gatewayssa. Saimme oppia CERNin toiminnasta ja työmahdollisuuksista käytännönläheisestä näkökulmasta. CERNin osuus kesti keskiviikosta perjantaihin, jonka aikana ryhmää johdatti suomalainen opas. Tiivis kansainvälinen yhteistyö teki vaikutuksen jo ensimetreillä. Insinöörejä, projektipäälliköitä, tutkijoita ja hallintohenkilökuntaa tuli toisaalta kotikonnuilta Suomesta, toisaalta Atlantin takaa Meksikosta.
Vapaa-ajalla kokoonnuttiin ryhmiin ja bongattiin Geneven ruokapaikkoja ja nähtävyyksiä. Osa vieraili muun muassa Geneven vanhassakaupungissa ja paikallisissa kirkoissa, jotka hehkuivat protestanttista henkeä. Muita nähtävyyksiä oli esimerkiksi YK:n Geneven-päämaja. Hotelliyöpymiseen sisältyi myös liput julkiseen liikenteeseen, minkä ansiosta Genevenjärven sai taittaa halutessaan vaikkapa veneellä. Kantonin alueella puhuttiin virallisesti ranskaa, mutta opiskelijat saivat viestinsä perille myös englanniksi lingua franca. Paikallista tapaa kunnioittaen moni nappasi kuitenkin mukaansa muutaman ranskankielisen ilmaisun.
Matka siirtyi kirjaimellisesti uudelle tasolle lauantaina, kun pääsimme näkemään Alpit Ranskan Chamonix’ssa. Sää oli kirkkaan aurinkoinen, pilvetön ja tuuleton. Nousimme vaijerihissillä henkeäsalpaaviin maisemiin noin 1,8 km:n korkeuteen, josta moni saikin muistoksi upeita kuvia. Viimeisetkin perhoset poistuivat vatsasta seesteistä taivasta ja kaukaista horisonttia katsoessa.
Lähdimme lopulta kotiin hieman haikeissa mutta huojentuneissa tunnelmissa. Opiskelijat saivat uusia tuttuja, ja pientä jännitystä lukuun ottamatta ilmapiiri oli mukava. Sveitsissä vieraileminen osoittautui varsin sosiaaliseksi kokemukseksi, jossa jokainen sai kantaa vastuuta huonetovereistaan ja lähimmäisistään – myös muutkin kuin opettajat. Kiitokset kuuluvat mukana olleille lukioille sekä Lukema-verkostolle tämänkin vuoden matkasta!
Kasper Nyström